Kendi e-ticaret siteni açtığında birçok çevrim içi rekabet unsuru arasında onu nasıl öne çıkaracağını bilmen önemli. E-ticaret pazarlama stratejin, ürününü arayan insanları yakalayan ve potansiyel müşterilerin siteni bulmasını sağlayan birçok dijital pazarlama taktiklerini aktif olarak kullanmaya odaklanmalı. Farklı e-ticaret pazarlama stratejileri arasından kendini farklı kılmak ve daha fazla satış elde etmek için kullanabileceğin en önemli dijital pazarlama taktiklerinin neler olduğuna birlikte göz atalım.
Pazaryerleri ya da Kendi E-Ticaret Siteni Açmak
E-ticarete girişte birçok kolaylık sunan dijital pazaryerleri, aynı zamanda dezavantajlara da sahip. Bunlardan en önemlisi, aynı ürünleri satan yüzlerce farklı marka ile aynı mecrada yer alarak rekabet seviyesinin oldukça yüksek olmasıdır. Pazaryerlerinde dönüşümlerini tahmin etmek ve beklenen kâr düzeyine ulaşmak zordur. Pazaryerinin dezavantajlarından bir diğeri, çoğu dijital pazaryerinin ürün listeleme için ücret almasıdır. Bu durumda, tek bir satış gerçekleştirmeden bazı ön ödemeler yapman gerekir.
Online pazaryerlerinde markanı oluştururken kalabalığın arasından sıyrılaman güç olabilir. Çevrim içi pazaryerleri satıcı profilini kişiselleştirmen için oldukça az bir yer ayırır veya hiç ayırmaz. Dolayısıyla, aynı ürünleri satan diğer markalar arasından kullanıcıların dikkatini çekmek için epey rekabet etmen gerekir.
Alışveriş yapanlar ürününü online pazaryerinden satın almış olsa bile, bu, sadık müşterilerin olduğu anlamına gelmez. Buradaki temel sorun, alışveriş yapanların dikkatlerini satıcılara değil, ürünlere odaklamasıdır. Dolayısıyla, pazaryerlerinde benzersiz markanı geliştirmek ve sadık bir müşteri tabanı oluşturmak neredeyse imkansızdır.
Çevrim içi pazaryerleri, satıcıların müşterilerle iletişim kurmasına izin vermez. Bu kısıtlamadan dolayı pazarlama kampanyaları yapman, müşterileri özel teklifler veya yeni stok gelişi hakkında bilgilendirmen imkansızdır. Dolayısıyla, geçmiş satın alımların avantajlarından yararlanamazsın; yalnızca yeni satışlara güvenebilirsin.
Kendi E-Ticaret Siteni Aç
Kişisel bir e-ticaret web sitesine sahip olmanın birçok avantajı bulunur. E-ticaret sitesinin işletmene sağladığı ilk fayda, her aşamada işletmen üzerinde tam kontrol sahibi olmandır. Kendi e-ticaret sitende çevrim içi mağaza görünümünü kişiselleştirmek ve farklılığını ortaya koymak için geniş bir özgürlüğe sahip olursun. Çevrim içi mağazanın kurulduğu platformdaki özellik listesini de kontrol edebilirsiniz. Birçok e-ticaret platformu, modülleri ve uzantıları kullanarak yeni özelliklerin entegre edilmesine izin verir.
Kendi e-ticaret sitesine sahip olmanın bir başka avantajı, müşterilerine doğrudan erişiminin olmasıdır. Müşteri hizmetini iyileştirebilir ve çeşitli pazarlama faaliyetleri düzenleyebilirsin. Bu iki satış kanalı arasındaki farkı müşteri kazanma konusunda da görebilirsin. Kendi e-ticaret sitesini açtığında, müşteri davranışını analiz edebilir ve bırakılmış alışveriş sepetini kurtarma dahil olmak üzere, çeşitli pazarlama faaliyetleri gerçekleştirebilirsin.
Güçlü Bir E-Ticaret Sitesi Oluşturmak için Dijital Pazarlama Stratejileri
Kendi e-ticaret siteni potansiyel müşterilerinin önüne çıkarmanın en iyi yollarından bazılarını burada bulabilirsin. Yapılması gereken ilk iş, açtığın çevrim içi mağazaya trafik çekmektir. Mağazanı kurduktan sonra, siteni mevcut müşteri tabanınıza tanıtmaya başlayabilirsin. Ayrıca, ürününle ilgilenen yeni müşterilere ulaşmak üzere, web sitenin kolay bulunmasını sağlamak ve mesajını yüksek yoğunluklu trafiğin önüne çıkarmak için reklam bütçesi oluşturup onu akıllıca harcamalısın. Markanı tanıyan insanlarla e-posta iletişimi, içerik pazarlaması veya sosyal medya aracılığıyla doğrudan bağlantı kurman uygun olur. Sunduğun türde bir ürünü arayan kişilerin senin ürünlerini keşfetmesi için uygun yollar bulman gerekir. Bunun için arama motoru optimizasyonu (SEO), içerik oluşturma (blog gibi) ve arama motoru pazarlamacılığı çalışmaları yapabilirsin. Markanı bildiğinde sunduğun ürünü isteyecek kişiler için ise marka bilinirliği çalışması yapman gerekir.
Pazarlamadan mevcut müşterilere ve yenilerini edinmeye kadar, yeni e-ticaret mağazana trafik çekmek için kullanabileceğin taktiklere göz atabilirsin.
1. E-posta listeni kullan (ve oluşturmaya devam et): Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazada bile, güçlü bir e-posta pazarlama stratejisine sahip olmak önemlidir. Müşteriler ve olası müşterilerden etkinliklerinle ilgilenen kişilere kadar mümkün olduğu kadar e-posta adresi toplaman yararlı olur. Düzenli bir e-posta ağı oluşturup promosyonları, yeni bir içeriği, ürün lansmanlarını ve müşterileri siteni ziyaret etmeye teşvik edebilecek diğer haberleri gönderebilirsin.
2. Organik sosyal varlığını güçlendir: Dijital katılımını artırmak üzere her fırsatı değerlendirmelisin. En kolay ve etkili yollardan biri, sosyal medya kanallarının canlı görüntüler ve ilgi çekici videolarla dolu olmasıdır. Sosyal medyadan yararlanmanın diğer yolları, çekilişlere ev sahipliği yapmak, blog yazarlarıyla çalışmak ve uygun etiketler kullanmaktır.
3. Siteni SEO için optimize et: Arama motoru optimizasyonu (SEO) birçok şeyi kapsar; optimize ederken hedef kitlenin ürünlerin hakkında ne düşündüğünü ve ne bilmek istediğine odaklanabilirsin. Sayfaların içeriği, ürün başlıkları ve açıklamaları, resimler, sahip olduğun blog veya diğer içerikleri buna uygun hazırlayabilirsin.
4. İlginç, faydalı içerikler oluştur: Ürününü satın almak isteyenler için iyi ve yararlı içerik oluşturmak, sitene trafik çekmenin ve markanı sektöründe etkili bir ses olarak konumlandırmanın harika bir yoludur.
5. Google Reklamları dene: Google Ads araçlarını arama motoru pazarlamacılığı yaparken kullanabilir, arama motoru sonuç sayfalarında ilk sırada görünebilirsin. Arama motoru pazarlaması, web sitenin reklamını yapmanın kolay bir yoludur. Çünkü, herhangi bir tasarım gerektirmez, sonuçları gerçek zamanlı olarak alırsın ve kampanya stratejini reklam performansına göre ayarlayabilirsin.
6. Sosyal platformlarda reklam ver: Sosyal medya, reklam harcamaların için ideal fırsatlar sunar. Çünkü, hedef kitlenin çoğu, sosyal platformlarda zaman geçirir. Hedef kitlen Instagram'da daha fazla zaman geçiriyor ancak Twitter'da yer almıyorsa, harcamalarını Instagram'a odaklayabilirsin.
7. Tamamlayıcı markalarla ortaklıklar kur: Çapraz tanıtım yapmak üzere diğer markalarla ortaklıklar oluşturabilirsin. Benzer bir hedef kitleye sahip, tamamlayıcı bir ürün sunan farklı bir işletme bulabilir ya da bir bloga sponsor olmayı düşünebilirsin.
8. Çevrim içi etkinliklere katıl: Çevrim içi iletişimin ve etkinliklerin arttıkça, hedef topluluklarla marka farkındalığını artırma fırsatları yakalayabilirsin. İşletmen hakkında bilgi vermek için web seminerlerine veya sanal konferanslara katılarak uzmanlığından kaynaklanan bilgileri paylaşabilirsin.
9. Influencer pazarlamasını kullan: Sosyal medyadaki influencer kabul edilen kişiler, büyük bir çevrim içi kitleye sahiptir ve bu kitlenin satın alma davranışını direkt olarak etkileyebilirler. Doğru influencer ile çalışarak ürününü çok sayıda potansiyel müşterinin önüne çıkarabilir ve marka bilinirliğini artırabilirsin.
Online işletmen için kendi e-ticaret siteni açtığında, ticari girişimin için Sıradışı Digital’in sağladığı en avantajlı ve etkili dijital pazarlama stratejilerinin desteğinden faydalanabilirsin